Sunday, June 21, 2009

Pengumuman Iaitu Pada Bulan Depan Aku Akan Pergi Meminang Ke Muar Johor..

..bagi pihak adik lelaki aku.



sajak baldi sepi

sebuah baldi sepi
dulunya bekas minyak hitam
terlantar dipenjuru concrete slab

bila tiba musim tengkujuh
hilanglah ia
dibawa arus sungai pinang
yang naik separas jalan raya

kini tiada lagi
baldi sepi sudah pergi
jika tidak ke kuala sungai kemaman
mungkin tersangkut di pukat nelayan..

baldi sepi
mungkin hayatmu tidak panjang
bersama kami

sekurang-kurangnya kau pernah berbakti
untuk projek sebesar ini
menambah baik bekalan air daerah kemaman
dan kawasan sekitarnya juga

tanpamu mungkin.
backhoe tak bergerak
long arm excavator pun tak boleh jalan

cukuplah setakat itu
kau tak perlu lebih-lebih tahu
akan peri pentingnya dirimu
sedangkan kau sendiri tak mahu tahu

kerana mungkin juga nanti
kau akan tuding jari sana sini
pada kerajaan apatah lagi

sebab kita cuma hamba
buat kerja niatkan untuk ibadat jua
supaya tidaklah bila subuh menjelma
pak imam membebel sebab air tak ada

13 comments:

Don Balon said...

Suspension paracetamol la weh..
Sori D-z..
Koi lebih tertangkap ke tajuk tu berbanding sajok yanc aok tulih popalih panjangnya tu.. :)

yoshz said...

kesian baldi itu sepi. mahu jodohkan dengan pongkes aku? dia pun sepi jugak.

Dzulkarnain Mohamad said...

don,
tak kisah mana2 satu don, sajak hanya utk meluahkan sesuatu yg tak sesuai jika ditulis secara karangan..sebab tu kdg2 org menulis dlm btuk pantun/sajak.

tp sajak aku mmg zero pun hahaha

yoshz,
hahaha..masalahnya nanti dia dapat anak apa..?

mrblind said...

ceh..havoc je lebih..

Fadh said...

gam##*g...koi ingat kan yer laa aok yg nak meminang, upernyer minang ke adik...aok bler lagi? ke nok jadi mcm baldi sepi tue...esok klau dah makan dek hari baru nimba air kolah 2-3 baldi dah bocor(dalam makna nie he he he)

imahgiro said...

oh..ingat kau yang nak bertunang..so aku ada chance lah??

Webmaster said...

Koi ingat aok nak meminang utk diri aok tadi....

Airland said...

bler nk g utk dri sndri??

Qaseh.Darwisy said...

Sape yg sepi sebenarnye nih??

rahimin idris said...

ah. tulis sajak bes juga. jom kini bikin projek sajak!

Rajuna said...

hoho
ini sajak mekanikal
satu kategori baru!

FdausAmad said...

gua nak sembang lain..

Kopi HaiPeng secawan jom!

poyotito's said...

cilakak. gua baru nak bagi ayat padu tadi..!!