Friday, June 27, 2008

kisah seekor kutu

Satu hari, sedang aku window shopping di Bandar Temerloh. Seorang kutu dengan gaya rock Awie menonong datang ke arahku sambil menegur macam dah lama kenal..

Kutu : Wei brader, mintak doploh sen..
Aku : Dua puluh sen?..
Kutu : A'ah duaploh sen je..
Aku : Lu nk wat ape duit dua puluh sen?
Kutu : Brader..tolong la skit. Sesama Melayu pun payah sangat ke? Gua nak duaploh sen je.
Aku : Bukan macam tu, masalahnye gua ada paling kecik 50 sen..20 sen takde.(alasan aku sebab malas nak layan)
Kutu : Hah kalau nak bagi 50 sen pun takpe..

Aku yang memang jenis malas banyak soal jawab terus je kasi 50 sen..biar cepat sikit berambus spesies sampah sarap mcm ni. Bukan boleh layan lebih sangat.

Dengan muka tak puas hati, kutu seluk..lepas tu raba-raba dalam poket seluar, terus kasi aku belen lagi 30 sen.
****

Masa tu..kalau la aku Pendekar Tanpa Nama..

2 comments:

rahimin idris said...

hahaha kalau aku, dah babikan dah kutu kapitalis macam tu..cakap la nak topup duit hahaha

Dzulkarnain Mohamad said...

masa tu aku dlm tingkatan 2 ke 3..kurus kecik ngat aku time tu..dia berani la mintak.
Kalu skang memang dah kena tinju paus raksasa yang boleh terbelah kapal tu