Tuesday, September 2, 2008

dikepung unit gerak khas berbaju kalis peluru

Brrr...brrr..brrrrr...bagai nak tercabut aci engkol Honda lampu empat segi aku..dah naik biru muka..stat2 tak idup-stat2 tak idup..sambil stat sambil tangan pulas minyak pun tak jalan jugak. Kaki aku dah mula kebas-kebas.

Ntah ape kejadah masa orang nak gerak la dia buat hal. Nak bermanja la tu konon. Wei Honda, kalau tentiba kau bertukar jadi kembar Maya Karin pun aku malas nak pujuk. Jangan harap.

Motor Ti Ming jadi mangsa pinjam aku. Yamaha SS biru yang sekarang ni dah tak keluar pasaran. Yamaha SS jenis terhangat di pasaran. Kalau nak banding masa tu dia punya glemer memang capai tahap EX5, Yamaha 125 atau LC. Jenis yang memang kerap jadi sasaran pencuri.

Kalau motor jipang Mat Le memang aku tak minat. Dah la buruk. Rupa dia ada sebijik macam motor tentera Jepun nak pergi berperang. Aku kerap juga nampak awek-awek kamsis yang jeling semacam kat jipang Mat Le. Ramai jugak yang tahan moto dia sebab nak tumpang. Mat Le buat muka tak tau. Kalau aku pinjam jipang tu nanti awek-awek kamsis nak tumpang aku nak buat apa?. Takkan aku nak kasi awek kamsis tumpang. Boleh mengurangkan pahala posa tau.

******

Aku parking SS Timing betul-betul depan 7 Eleven Fasa 4 Bandar Baru Bangi. Beli barang lebih kurang aku pun belah. Pulas kunci SS Timing.. aku pun terus stat dan balik rumah sewa.

******

Tengah aku sedap-sedap layan Red Alert, Timing minta kunci motor dia. Aku seluk poket raba-raba anak kunci motor Timing. Sambil mata tak berganjak seiring pergerakan jejari di tetikus. Bunyi bom dan peluru bersimpang siur menggamatkan medan perang.

Anak kunci aku baling pada Timing. Timing belek-belek. "Aik? Ni bukan kunci aku" kata Timing kaget. Mata dia tak berkelip memandang anak kunci yang aku serah. "Eh,Bukan ke? Bukan kunci kau ke tu?"

"Habis tu, macamana aku boleh bawak balik motor kau?" Aku marah Timing balik.
Timing cepat cepat ke garaj depan. Aku mengikut dari belakang. Semua yang ada dalam rumah masa tu pakat nak tengok keajaiban yang sedang berlaku. Kami kerumun SS biru kat garaj. "Hah ni la motor kau.." Aku selamba tunjukkan kat Timing.
"Tengkorak kau berjambul..ni bukan moto aku..cuba kau tengok betul-betul.."Jelas Timing.

"Hah, no plat pun lain.."Sampuk Mat le pula.
Aku intai no plat ..sah bukan SS Timing. Ni motor SS orang lain!!..

Aku cuak. Timing pun sama. Dalam pada nak tergelak, cuak pun ada beb. Dah dekat sejam motor tu tersadai kat garaj. Tak mustahil rumah kami jadi sasaran polis pulak kalau ada yang report. Apa cerita sekarang? Apa pasal aku boleh bawak balik motor orang lain pulak? Aku seluk poket sebelah lagi.. Hoih, ada satu lagi kunci. Sah, kunci motor Timing.

"Dzul..kau dah angkat moto orang..sekarang macamana?" Ti Ming gelabah macam labah-labah.
"Timing, mari kau teman aku tengokkan moto kau kat 7 E. Aku memang dah terambil motor orang..mampos.."Aku pun gelabah..Bukan main-main aku gelabah. Gila kalau kena belasah sat lagi nih. Tahan sakit je. Nak jawab apa lagi?

******
Sampai kat 7E, tuan motor tersengih sambil berdiri cekak pinggang. Sebelah tangan kanan ada satu beluti 2" x 4". Rambut dia dah menutup muka. Jalan tar kat tapak kaki dia dah start merekah sendiri sambil terbakar. Blok kedai pun dah start retak-retak dan bergegar. Angin bertiup kencang dan kilat pun sabung menyabung..

Aku dan Timing turun dari motor perlahan-lahan. Tangan kami dua-dua belah letak kat belakang macam orang salah. Sambil tu lawi ayam dengan buku lima kami genggam erat-erat.

********

p/s - Jangan tinggal kunci pada kenderaan anda walaupun sekejap. Nanti kalau hilang kata orang curi pulok. Lepas tu mula nak report polis, baca Yaasin, jumpa bomoh, buat sembahyang hajat..sumpah laknat..

30 comments:

Umie said...

Hohohoho.. cemane bole salah motor plak nie?? nie mesti mata duk tgk awek2 kamsis masa tu...muahaha

man_helang said...

ha ha ha...same kes ngan aweks yg tersalah amik moto kat shah alam...moto kriss membe aku...memati dia ingat moto dia hilang...gile sempo aweks tu kene terjah mamat2 lepak tepi jln...

poyotito's said...

balerr..teruk ngat bawak lari moto orang
aok banyok main game bukan2.
tu pasei la jadi gitu..

hajime said...

gile gta...
ape kesudahan cerita nye ek?
tetibe anda di balai?

l.i.f.e said...

hahahahaha

ini bukan entry seram!

kelakar giler. boleh lah :-j

akumasihdisini said...

bagi aku laa...takat bawak motor orang balik umah...boleh dimaafkan lagi...jangan terbawak balik anak dara orang ke...awek orang ke...tunang orang ke...bini orang ke...yang itu mau kena kuntau jurus pemecah kepala keretapi tahap kesembilan...

rahimin idris said...

aik, kunci dia boleh masyuk? kunci pelacur ke motor orang ko salah amik tu?

yoshz said...

Woi! Kalau tinggal kunci pun, mana boleh amik sesuka hati ko.Haha. Apa jadi pastu?

hanis said...

bley tahan wenggggg gak ko nih...

Dzulkarnain Mohamad said...

umie,
aku tak perasan daa..moto dia sama dengan moto timing..kaler pn biru..aku naik, pulas kunci terus jalan..

man helang,
hah..rupanya ada gak yang kena mcm ni hehe..menggelabah beb

poyotito,
ntahnye..keh tok sedar lalu ke moto tu..keh mati2 ingat moto member keh

hajime,
peh..risau jugak masa aku pegi balik ke 7E tu..mujur brader tu belum report polis. Dia memang ada cakap kat aku..kalau lambat skit je dia memang dah ke balai. dah dekat sejam. aku dgn timing sempat tiu dia balik..sbb dia cuai tinggal kunci pd starter..cuba kalau org betul2 nak curi hah..ambik..

life,
slow slow dlu..hehe..bulan pose ni kalu crite seram pn tak menjadi.. org tak rasa seram walau baca tengah mlm kat tepi kubur sekalipun..sbb antu setan dah kena ikat..


akumasihdisini,
hahaha..memang nak kena kuntau kalau buat perangai macam tu.
Tapi ada jugak yg buat..ish..

rahimin,
dia tinggal kunci kat starter moto. Gile x brader tu. Mujur aku bukan pencopet moto. Kalau tak memang dah relai moto dia. sejam beb. dia pn ngaku salah. aku pn cuai,.. dan dan naik pulas kunci tu terus jalan. aku tak keluarkan pulak kunci timing dari dalam poket aku masa tu.

yoshz,
tah macamane aku terus naik, pulas kunci kat starter tu terus jalan. ni kes jiwa kacau la aku time tu. aku langsung x perasan tu motor lain. sampai umah pn aku tak perasan. brader tu tahan menunggu kat situ sebab dia dh agak ada orang tersilap moto. dia tunggu skit lagi sblum nk buat report. aku parking moto kwn aku tu betul2 sebelah moto dia..itu la pasal..

tapi aku tak gaduh ngan brader tu. memasing mengaku silap.
aku siap sound, "brader..lenkali jgn tinggal kunci kat motor..haa" sambil control muka tak bersalah..


hanis,
haha..wenngg tu ape hanis?...

Ojie said...

bro, ko tinggal kat faa 4 ke?

Dzulkarnain Mohamad said...

ojie,
dulu la ojie..lama dulu dlm thn 1998 masa aku tgh blajar..ni pun crite lama dlm thn tu jugak..nape?

Rajuna said...

boleh plak eh macam tu?
aku biasa dengar orang salah masuk kete je..siap boleh lek2 dalam kete orang lain.

lain kali tulis alip lam lam ha kat motor. orang tak curi dan kite tau mana moto kite hi hi hi

Dzulkarnain Mohamad said...

Juna,
Huh..ada ke yang salah masuk kete? Aku tak dengar lg tu..kau biar betul..
hahaha..tulis alip lam lam ha..tu masa kecik2 aku pn suka cakap macam tu..sbnarnya kena hati2 nak tampal sticker kalimat g2.takut tersilap letak..jd menghina pulak..

Daus said...

peh! dah sejam baru perasan..betulnya lu ni..brader tu bagi apa kat lu? lebam kat mata sedas dua ke ape?

Dzulkarnain Mohamad said...

daus,
haha..mujur muka brader tu mcm sivik-sivik jugak. kalau moto tu lu yg punya gua ingat mmg bersepah la tepi jln tu jd mcm game street fighter pulak..

Ojie said...

ahaaa sbb aku pernah tinggal sana tp thn 2003-2005..ko bdk ukm ke?

denanz said...

SS biru tu ada lagi org guna dzul.
kalau follow belakang ss tu, sesak napas. berkepul2 asap.

Rynn Cowbra said...

hahak!

lawak gila :))

cemane boleh x sedar salah motor.

motor rupa sepesen eyh?
huhuk!

mamat tuh pon satu.
yg g tinggal komci kat motor tuh nape.

sib bek awk x kene santau kuda :))

Dzulkarnain Mohamad said...

ojie,
hah..kau pn penah duk situ ke? ingat tak 7E, Restoran Mubarak yg selalu buat org parak nk membayar,pasar malam etc2..
aku mmg budak ukm dulu..hehe kau ni budak ukm gak ke?

bro denanz,
ha'ah..memang berasap ikut belakang dia..dengan kita2 pun jadi berasap sama..hahaha

rynn,
hah..risau pn ada jugak masa tu..
ye la kes motor sepesen.. keluaran SS warna biru memang banyak.. kelam kabut betul..

Umie said...

ehh...haku pun bdk UKM gak...muahahaha...kira ko nie ala2 senior haku le nie sbb haku batch 2000-2003...huhuhu

Dzulkarnain Mohamad said...

umie,
hah..junior aku la nih..teringat memancing talapia kat bawah pusanika..

Don Balon said...

perrrghhh!!
Gila thrill!!
Koi bagi X-rated untuk cerita aok ni.. hehe

malay-machista said...

salam brader,
nampaknya hidup mung ni banyak jugek diselubungi misteri ye...
pakcik tergelak2 jugak membaca posting mung yang latest ni, pun mistik jugak...
ikut kepercayaan kaum kerabat aku, mata mung dah di selubungi dek "hantu kopek" harharhar

Ojie said...

ye aku budak ukm..dan aku dulu slalu pergi 7e fasa 4 tuh..pusanika xselalau sgt pegi sbb fakulti aku di lingkungan 2..jauh tu bro....hehehe ngimbau kenangan lama nih..

Dzulkarnain Mohamad said...

don,
macam tu la perasaan 'tawa dalam tangisan'..
nak tergelak dan ngeri bercampur-campur..huh



malay-machista,
wah..hantu kopek spesies paling seram.kalau kau penah kena sorok dengan antu nih kau buatla posting.. hantu kopek versi english..the breast ghost trilogy

ojie,
lingkungan 2?..haha masa aku nak belah kat situ br siap sikit blok..budak2 law je ke situ x silap aku..ahh syoknye jogging di tasik kejut petang2..betul kan lingkungan dua tu yg atas dr kejut tu..aku dh ingat2 lupa..

Ojie said...

kejut tuh dah masuk lingkungan ke 2 bro..dulu aku kt situ la menumpang fakulti org sbb kami xde bangunan sendiri..time aku nk blah baru umah sendiri siap..cisss sungguh..

tasik kejut? huhuhu..time aku dah mcm lalang dah tasik tuh..silap2 jadi utan..hehehe

Dzulkarnain Mohamad said...

ojie,
rugi la zaman kau org..tasik tu dulu jd tpt beriadah..ada gk yg jumpe pasangan hidup kt c2..mmg syahdu gile..sedey aku bila kau kata tasik tu dah jd padang lalang..isk..isk..

KARKADEWA said...

seb baik tuan pye moto tu hambat lu...
ngeri gak kejadian ni...
silap ari bln ajal maut yg dtg...
nggeee....

Dzulkarnain Mohamad said...

karkadewa,
tuan moto mana sedar aku da rembat moto dia..dia kata sedar2 moto dia da hilang..dia cuak tp dia saspek org terambik sbb moto kwn aku sama mcm moto dia aku parking kt sebelah..

kalau aku btul nak curi..nahas