Thursday, August 14, 2008

ini kisah rita

Dia Rita. Kami tak pernah bersua. Apa lagi berkawan rapat. Baru-baru ini sahaja aku mengenalinya. Itu pun melalui ayahnya. Ayah Rita kawan aku. Kepala agak gila-gila. Tapi baru-baru ini dia ceria. Ceria sungguh.

Dia telah perkenalkan anaknya Rita kepada aku. Dia tunjukkan gambar Rita. Ya.. Rita memang comel. Sesuai dengan namanya.

Ayah Rita bercerita tentang Rita kepada aku. Dia menghulurkan kepada aku borang-borang dan sijil-sijil Rita.

Sijil SPM Rita pun dia tunjukkan kepada aku.

Aku belek-belek sijil SPM Rita,

b.m, A1
b.i, A1
math, A1
sej, A1
moral, A1
geog, A1
add math, A1
bio, A1
kimia, A1
fizik, A1
akaun, A1
bahasa cina, A2

Bulan depan Rita akan sambung belajar Medic di University of Edinburgh.
Patutlah ayah Rita ceria sungguh..

24 comments:

S.YanaZ said...

Enche' Zul,
err...errr...Rita nih org ke makhluk halusss.

Dem!Gua dh fobia dgn stiap n3 lu.

Dzulkarnain Mohamad said...

s.yanaz,
Hahaha..
Rita ni homosapien.

Aku syak dia kena gangguan makhluk halus masa ambik paper bahasa cina.

Don Balon said...

D-z,
Cemerlang dunia..
Aku berharap dia juga cemerlang akhirat.. Ameen.

Dzulkarnain Mohamad said...

don balon,
harap2nya begitulah..moga-moga terbuka hati dia untuk memeluk islam suatu hari nanti..

hajime said...

si rita tu xde life ke ape?

Don Balon said...

Ooo..koi ingat dia anok malayalam macanc kiter.. hehe

Daus said...

btl pandai rita ni..saing2 gua ni..

Dzulkarnain Mohamad said...

hajime,
bkn stakat spm. A lEVEL univ cambridge pun dia pulun 4A. Abah dia kata dia biasa-biasa je. suka baca2 majalah mcm org lain gk. gifted campur rajin la kot. aku layankan aja

don,
bukan melayu..melayu, amalina aku kenai la..haha

daus,
lu patut entrikan aje result spm lu..

denanz said...

kawan aku pun nama rita. dia pandai berbahasa.

alif-mikail said...

dzul..
sekali baca..koi pening..
silap BLOG ke aku ni?
2 kali baca..lagi koi pening..
mmg tak silap blog le..???
3 kali baca.. ceh!
mmg enche dzul dah tukar cite..

Sambil memetik gitar...(yg koi tak pandai main..)

P/S -mana citer misterinya.. ceh!

Dzulkarnain Mohamad said...

bro denanz,
aku pun kenal kawan bro yg nama rita tu..dia mmg pandai berbahasa. aku suka alam terbentang jadikan guru.

agaknya orang nama rita ni memang pandai-pandai.

Dzulkarnain Mohamad said...

alif,
hahaha..slow-slow la alif..ni pun kes misteri tahap x-file jugak..misteri paper bahasa cina boleh A2

rahimin idris said...

aku berdoa agar rita tu tak jadi macam sofea yang katanya genius tu...ah, sedihnya anak bangsa seagama...

Marjerin said...

bila rita jer, aku teringat dengan rita rudaini yang ber'bakat besar' dan solid molid itu

Dzulkarnain Mohamad said...

rahimin,
rita tak sebangsa dengan kita..
sekarang pun dia belum seagama dengan kita..mungkin suatu hari..

sufiah pulak sebangsa dan seagama dengan kita. mmg terasa rugi jadi mcm tu..sekarang, PISANG tengah usahakan utk kaunseling dia..hmm

majerin,
hahaha..rita rudaini memang berbakat..
aku paham perasaan kau majerin hehe

man_helang said...

bro...aku ingat ko duk cite pasai marka kau...eh!! ke ko tgh kenen kan bapak dia...borak ade makna nih...ha ha

rahimin idris said...

maksud aku sofeah yg seagama dgn kita tu la..kesiannn..tragedi tu...tapi klu rita tu jadi macam tu pun kesian juga..

Dzulkarnain Mohamad said...

man helang,
ceh takde makna nak kenen-kenen..dia blaja lagi 5,6 tahun..
bapak dia tu saja nak kongsi cerita dgn aku. dia tgh nk ejas biasiswa mana ntah..biasiswa rm 1juta sepanjang pengajian beb.

mi,
sufiah genius warga britain, mak org melayu m'sia ayah pakistan yg jd pelacur tu?..hah yg tu la..ke ada sofea lain.

Rajuna said...

semoga rita tabah membawa diri di negeri orang.jangan seperti sesetengah orang, baru duduk kl dah perasan macam kat brooklyn.

ape kes seh?

yoshz said...

dzul,
bagi frenster rita. dia mmg sesuai ngan aku.

rajuna,

"jangan seperti sesetengah orang, baru duduk kl dah perasan macam kat brooklyn."

itu kau kan?

Dzulkarnain Mohamad said...

rajuna,
rita tu harap-harapnya begitulah.

"jangan seperti sesetengah orang, baru duduk kl dah perasan macam kat brooklyn." - hah aku dah tau sapa..sila rujuk yoshz

yoshz,
nak frenster?.rita suruh buat surat permohonan,gambar berukuran pasport, resume,salinan sijil berhenti sekolah,salinan sijil spm yg disahkan oleh pesuruhjaya sumpah.

Rajuna said...

yosh> jahanam kau.

l.i.f.e said...

entry seram nya berkisar kepada apa?
A2 - bahse cina?
siapa yg amikkan preksa?
isks...

Dzulkarnain Mohamad said...

rajuna,
tak tau..ha ha tak tau

life,
abah dia pun panic bila aku tanya pasal nih..