Tuesday, October 28, 2008

kisah ajaib kanak-kanak : setulus hati adik anis


"Adik, nak tengok Abang Ojan buat magik tak?" Ojan, anak sedara aku yang sulung keluarkan sehelai not rm1 dari dalam poket. Dia gulung-gulung dengan tangan lepas tu buka kedua-dua belah tapak tangan.

"Haa, magik kan..tiba-tiba dah jadi dua.."kata Ojan sambil tersenyum bangga. Tangannya memegang dua helai not rm1. Sebenarnya awal-awal lagi Ojan dah selitkan sehelai lagi not rm1 kat dalam genggaman dia. Bangga sungguh dia sebab dapat mempedajal Adik Anis yang baru berumur 4 tahun tu.

"Eh, macamana Abang Ojan buat?. Tapi adik pun boleh buat juga.."Kata Adik Anis sambil buat muka tak puas hati. Walaupun Adik Anis mempunyai muka bulat yang tak boleh dipercayai. Tapi Ojan tetap bagi jugak not rm1 kat Adik Anis. Tambahan pula Adik Anis bukan boleh bawak kira bicara. Kalau dia start menangis memang lengkap dengan mengamuk sekali. Silap hari bulan ada yang kena sepak terajang. Siapa yang kena mmg tak payah report2 mak. Tahan sakit sahaja. Siapa pula yang boleh melawan Adik Anis.

Kali ni giliran Adik Anis. Dia keronyok-keronyok not rm1 yang Ojan bagi. Susup bawah kain tudung pula. Tak lama lepas tu...

"Haa adik pun boleh buat!.." Adik anis tunjukkan dua keping not rm1. Memang magik. Ojan terkejut. Mak dia pun terkejut.

Memang duit tu boleh jadi dua walaupun Ojan bagi sekeping je pada mulanya. Tapi sekarang memang dah jadi dua. Betul-betul magik. Keajaiban seorang kanak-kanak. Mungkin ini yang dikatakan kelebihan kanak-kanak sebab mempunyai jiwa yang tulus dan suci murni.

p/s - Zaman sekarang kalau sambung duit pakai selotep boleh laku lagi ke tak?

28 comments:

Don Balon said...

D-z,
laku..buat bayor tol..
seminggu lepas tu siap dapat duit print lagi..member koi kene di tol dekat alor star.. hehe

Ye..koi no satu walaupun koi gelangi 2... :)

Dzulkarnain Mohamad said...

don,
hah..dia dapat duit print ke?
hah kalau macanc tu kena bagi duit kecik la ke tol..kang tak pasal2 belen dpt duit print kertas A4.

Umie said...

Bole lah...asalkan xde conteng muka Agung tuh..

Kakak & abg ipar aku wat bisnes jual ikan,selalu diorg dpt duit x senonoh..baru2 nie dpt duit RM100 yg fake..bongok punye manusia guna duit palsu nak beli makanan..taktau ke jd darah daging nnt..donia3x...

Redzwan Abdullah said...

Haha...
Pasal Magik Adik Anis tue, duit RM1tue dikoyak kepada dua ke?
Macam kreatif jer...

Aku tak pernah lagi dapat duit palsu sebab aku tak berurusan dengan not yang besar-besar nie...

l.i.f.e said...

hahaha memang bijak dan tulus
anak2 zaman sekarang

Ojie said...

ke budak tuh dah simpan awal2 dlm tudung dia bro? tp kalo mmg betul2 jadi 2, sgt magic lah..

alif-mikail said...

Dzul..
heh! yang dia pi koyak dua.. apa pasai.. jejejeje

Ojie..
awainya komen ahahahaa

Dzulkarnain Mohamad said...

umie,
kawan aku pn penah buat duit palsu pakai print color n kertas A4..kantoi, makan tak habis duduk penjara penor 14 bulan. skang dah kuar, insaf

redz,
betul la..dia pegi koyak dua. mmg la jadi 2 keping. lepas tu abang dia marah..dia nangis..haha.mujur bukan rm100.

life,
itula..dah abang dia boleh buat 2 dia pun boleh la..haha

ojie,
tak la ojie, dia sorok bawah tudung sambil koyakkan duit tu nak kasi jadi 2..hehe

Dzulkarnain Mohamad said...

alif,
kau komen masa aku balas komen..
ye..dia koyak mmg la jadi 2..

ojie marah aku tak tau..

DarabDua said...

bijak benar kanak2 zaman sekarang. Ni penangan susu enfagrow la gua syak!
heh!

hanis said...

wawawa~ teruja seh

akumasihdisini said...

koi ada duit rm10 yang di atasnya ada print resit belian di Tunas Manja...magik tak? magik kan...magik kan...alaaa cakap laa magik...kang koi nangis kang(sambil duduk berlunjur atas lantai sambil kaki menendang-nendang ke arah dzul)

yoshz said...

mana adik anis ni? nak mintak nombor ni....

Hanim said...

hahahahha....nasib laaa

mrblind said...

aku syak adik anis pakai jin la..

Rahimin Idris said...

boleh guna. cuba ko jentik dulu tanjak kat kepala agong tu. kalau tak jatuh, boleh la guna!

padelkopak said...

duit yg kena salotep hanya boleh dipakai di kedai2 runcit sja!!klu pasaraya, haram x boleh...

benjamin aka pekik lunak said...

biar betul nih, kalau betullah..boleh bawa saya jumpa adik anis tuh tak? kalau saya bagi rm100 boleh jadi rm200 nih

Radius.F said...

hah? betul ke?
molek masuk paper metro ni..
hahaha

Dzulkarnain Mohamad said...

x2,
susu skang byk melamin..kena beli susu dr europe..dr cina jgn harap..semua pn melamin..

hanis,
nanti kau try la buat

akumasihdisini
ye ye..magik..kahkahkah..macamane boleh jadi g2..lepas ni ada yg print atas dahi

yoshz,
dia tak de no henpon..eh kau mintak no henpon ke no rumah?..hah!..jgn woi..dia takde bela jin

hanim,
bila mak dia marah2 syg..adik anis ckp..adik mana tahu..sambil menangis.haha

mrblind,
huh..dulu org kampung aku mmg boleh jumpa duit dalam dapur..batu permata, zamrud pn ada jumpa..sampai masuk srt khabar dlm thn 80. ini cerita betul

rahimin,
hahaha..ni macam lawak pakcik musa je, ke lawak ko, tah aku dh tak ingat..hahaha

padel
kedai runcit mmg selalu kena..duit palsu pn org pegi tukar kedai runcit

benjamin..
ha..bawak..bawak..sat g kau pulak kena pedajal dgn adik anis..haha

radius,
entahnye..paper metro suka cerita pelik macam ni..dulu bacaria tp skang org dah kurang baca bacaria

Qaseh.Darwisy said...

huii...magis dan tragis nih...netul ke??emm...

Kema said...

magik seyh!

kalu aku bagi duit 50, dia kronyok2, lipat2 boleh jadi dua tak?

kalu boleh... nak no kontek. he he he.

Daus said...

gua pun boleh juga buat duit singgit jadi 2,3,4,10..lu mintak je bape lu nak..haha

Dzulkarnain Mohamad said...

qaseh,
kau kalau percaya tandanya dah kena pedajal ngan adik anis..jaga2 skit dia nakal wei..pelik2 je percubaan2 sains dia..haha

kema,
jagan kasi wei..kau kalau kasi mmg kena pedajal dgn dia..tp skang dia da insaf..dia mmg suka n berani cuba benda2 baru tu la pasal..

daus,
gua tau lu mmg boleh sebab lu orang malaysia..

tapi gua takmau kasi wang kat lu nanti lu buat magik duit hilang..

gua bukan tak tau taktik lu..

man_helang said...

bijak budak anis tu...ha ha ha

manje said...

salam dzul

lagu lagi... tapi nak byr kene lipat2 sket... takut kene marah huhu

denanz said...

idea budak2. pintar seh.

Dzulkarnain Mohamad said...

man helang, denanz,
kalau ikutkan logik..bila nakkan jadi dua dari satu..mesti kena bahagi..mana boleh buat kalau tak bahagi..

nilai pada duit tu sepatutnya tak diambil kira. dari segi ni aku mmg sokong adik anis..haha

manje,
aku dah payah nk jumpa duit sambung pakai selotep..dulu ada gk..tp kena witau dulu tokey kedai tu..