Thursday, February 19, 2009

Budak Kelantan (part 3)

sewaktu kami menapak balik dari kelas alam sekitar hari tu..

"aku cuma tinggal semester ni lagi dzul..kalau aku tak lepas pointer kumulatif cecah 2.00, aku memang kena buang universiti.." kata ki,..ada nada serius campur sedih pada riak wajah dia hari tu..

"kenapa..? kau dah 3 semester berturut2 ke bawah 2.00..?" tanya aku serius..selama ni aku tak ambil tahu pun pasal pointer dia. dia nampak enjoy aja hari-hari..

"haah..aku risau jugak sebenarnya..ayah aku pesan suruh belajar..tambahan pulak dalam keluarga, aku je lagi harapan ayah.." tiba-tiba ki mengadu pasal diri dia pada aku..

"aku pernah gaduh dengan ayah pasal pointer aku yang dah paras hidung ni..pasal aku yang tinggal satu semester aje lagi peluang..

..ayah aku marah..suh aku belajar jangan main-main..jangan enjoy sangat..

..tapi aku diamkan ajer..iya la ikut aku la..masa depan aku..

..ayah aku kata..ok..ikut kau la..ayah tak peduli..tapi kau ingat sikit si yati(bukan nama sebenar)..

..sertamerta aku diam..betul cakap ayah aku.."

"siapa yati..?"

"..awek aku..ayah..mak..semua famili aku pun tau pasal dia..dia memang ajak aku kahwin lepas aku habis belajar.." tambah ki..

serius sungguh dia..iye la..rock2 juga..bab2 jiwa ni memang boleh buat sapa2 pun mata berkaca..

"member-member aku pulak asyik ajak aku keluar..main snuker la..jalan la..dorang fakulti lain..lagi pun tak macam aku yang dah nyawa2 ikan ni.."

"ah,..kalau dorang ajak kau tolak la.." aku ambil jalan mudah..iye..macam tu aja..

"Susah gak dzul..kalau tanak ikut ada yang kata aku kuat study la apa la..

"ah..kau jangan peduli..malam2 kau ikut aku pegi pusanika..ramai geng2 kelas yang ada kat sana. jangan study sorang2 nanti banyak info yang kau tak dapat.." aku beri panduan..

iya, kami memang suka berkumpul di situ..itu lah kelebihan kelas kami..kalau tak ada perbincangan macam tu mmg hancur la result masing2. tapi sejak itu memang aku tak pernah nampak ki ke situ..memang betul dia kerugian di situ..dia jenis yang kurang bergaul dengan kwn2 dari negeri lain. dia yang memilih jalan begitu..ada juga kawan2 kelantan aku yang duduk sekali dengan kami..langsung tak ada masalah sebenarnya..

nota -
1) semester itu adalah semester terakhir aku berkawan dan kenal ki..akibat tidak dapat mencapai pointer 2.00 dia telah dibuang universiti. dia mengaku ada banyak masalah bila memilih untuk berpuak..selalu ada pandangan yang agak negatif daripada orang kelantan kepada budak kelantan bila memilih untuk lebih rapat dengan orang luar..dari situ timbul istilah2 seperti..kecek luar dan berlaga botol budu..

2) program 3 tahun untuk kejuruteraan hanya bertahan untuk batch aku dan batch selepas aku..selepas itu program diubah semula ke 4 tahun selepas ramai pelajar dibuang dan tidak berjaya mencapai gred yang baik termasuk pelajar cina sekali pun..terima kasih najib.. kerana kau telah menjadikan kami tikus makmal dalam eksperimen yang gagal. oh ye..selamat jadi pm bulan depan..jgn nakal2 tau..

ki, perjalanan ini perlu diteruskan buat insan seperti kita..tuhan akan sentiasa menduga..

hidup perlu terus..hidup perlu cekal..

20 comments:

rose emely said...

kesian ki... :(
mcm2 lagi perangai bebudak kelantan ni sebenarnya kan?

hmmm...doakan saya tak tertendang dari unibersitas seperti Ki yer...
sob..sob..sob...aku insaf dan akan terus lebih berusaha...

Qaseh.Darwisy said...

Aku budak kelantan..n aku ckp mmg budak kelantan ni berkaum skit..aku pun x tau kenapa..tapi bagi aku,kena la keluar dari kepompong tu..jgn smp da tahap fanatik sgt smp kepala otak tu jadi sempit..lelaki mmg kalau bab bekawan ni lain macam skit..

To Rose:
Jgn la cakap perangai budak kelantan ni mcm2..sbb nama pun budak..x semestinya budak negeri lain elok sgt perangainya..

Aku bangga jadi anak kelantan..ramai yang berjaya.Alhamdulillah..aku juga.

Princess Liyana said...

hmm..kesiannye..smoga dia smpt menyelamatkan pointernya..alaahai

yoshz said...

kelantan pun pakai sistem kasta ker? apa daa..

Don Balon said...

rodoncs semmer..sila rujuk komen koi dalanc budok klantein part 2..

ni pulok sambungannye..
sungguhpun eksperimen najib diiktiraf semua sebagai tidak berjaya..
kadar ketidakberjayaannya berbeza-beza mengikut sektor yang anda berada..
contoh rumoh koi banding dgn umoh Nazri Embong & Nazri Jusoh (Gabungan budok plat D dan T, rumoh koi ada dua Nazri jugek, sorang bin Mat Din plat D, sorang bin Husain plat K)..
Majoriti budok umoh koi habih lambat..
koi terjun dari Civil Engineering ke IT.. setelah malam2 koi hanya di mapley ss 14 PJ dan lepak2 sembang di apartmen sewa koi di pantai hillpark..satu apartment duduk 13 orang..bilik 3..satu bilik empat orang.. balance sorang penghuni ruang tamu je la.. hehe

rumoh Nazri Embong memanc puok deme sokmo lepak fakulti stadi..
koi penoh jugek join gitu-gitu tapi oleh sebab entusiasma koi meluntur.. koi pun kembali menjadi penghuni kelab sembang..

Namun setelah koi berpindah fakulti.. koi berubah menjadi positif dan Alhamdulillah koi berjaya dari aspek peperiksaan..
aspek lain belum tahu,.. masih mengharungi..

Eh?? Ini blog D-z ke blog koi? hehe

Kurt Kuden said...

Ada bende aku bole stuju la dlm cite ni.. hmm

Dzulkarnain Mohamad said...

rose emely,
perangai lain aku x tau..perangai ni aku pn tau dari budak kelantan juga..dia kuat sbb bahasa kut..

ok aku doakan kau la..tadehal la..musim menteri pendidikan bereksperimen pelik2 kpd ipt dah xde..

Dzulkarnain Mohamad said...

qaseh,
btul la kau ckp..ini mungkin sebab loghat kut..tak tau la..hahaha..fanatik smpai otak jadi sempit..iye la..xleh la mcm tu..

iye ramai budak2 kelantan yg rajin belajar n pandai..ki pn pandai juga..mungkin lepas keluar dia sambung blaja tempat lain kut..tp aku yakin dia blaja lagi..

mcamana master..ok..?

princess,
dia dh kena buang masa tu..mmg x sempat diselamatkan..dia pandai misti dia sambung blaja kt mana2 kut

yoshz,
haha..kalau kat kelantan agak2 kau kasta mana..?

don,
menderita kan zaman kena buat 3 tahun tu kan..? belajar style lintang pukang..

kuden,
iye..harus ada pengajaran di situ..

mrblind said...

cerita budak trg takde ke dzul..hahah

Qaseh.Darwisy said...

Master terpaksa tangguhkan..projek tgh banyak sekarang..bulan 6 ni InsyaAllah kembali ke alam pengajian..

Mr.Blind:
Aku tingin nk makan satar..satar buatan kl x best..nk yg pure terengganu jugak baru best.

Dzulkarnain Mohamad said...

mr blind,
nak aku cerita pasal kau.?.
sila bagi info dulu..haha..

qaseh,
xpa la rilek2 je..blaja la lg..

iye..aku duduk kemaman puas makan sata..dia jadi sedap sebab ikut jenis ikan..kadang2 rasa hari ni x sama mcm smlm..

Fadh said...

wah dari cerita seram beralih plak ke cerita geram...jgn weh najib tue org pahang...bangsat2 dia pun bakal jadi pm...tapi kan terlanjur aok sebut pasal dia koi pn nak tumpang 2 kaki...najib adalah hasil didikan penjajah. semangat melayu dalam dirinya senipis kulit bawang. sebab itu dia melayu glokal yang glojoh dan yang pendek akal.

rahimin idris said...

to qaseh:

gewe2 kelate biasonya memey suko laye oghe luar. lagi2 hok jughuh2 macey abey ni. abey suko benar gewe2 hok beloh2 golden sand tu. jangok2. demo tok sey saing dengey abey? hahahaha

Don Balon said...

Huk'aloh la abe iming weh..
Jangok staro mano gak gewe golden sand..
Tapi demo banyok keturune tok seh..

pah gewe ppehe mung nok tohok mmano??
khikhi..
(gelak stail pok ghani dekat rumoh koi..:) )

amirahsyuhada said...

sedih aku baca pasal Ki, mengingatkan aku kisah aku kat Uni dulu, ada gak member aku macam Ki nim, tapi bukan budak kelantan, cuma terpengaruh dengan kawan2. Ya, hidup mesti terus..

Dzulkarnain Mohamad said...

fadh,
mana ada geram la..ni n3 marah2 sayang. tp masa tu kalau dah ada blog mmg berduyun2 la komen pasal tukar 3 ke 4 tahun tu dlm blog..ramai yg x setuju terutama kursus aku..mcm nak gila belajar..

ramai yang tak tahu pasal ni sebab bertahan 2 tahun saja. budak2 mana tahan belajar..mmg ramai budak engine yg fedup n kena buang. extend pn ramai. apekedehal.

rahimin,
gege la mu rahimin..
qaseh mu nok la saing doh die comey. dengan yoh mu dok berahi nok saing.?

don balon,
iyo gakk..gewe ppehe pun jangok2 gok..tapi gedebe la puok2 ni..jua maha pulok..

amirahshuhada,
dah lebih sepuluh tahun aku masih ingat lagi..mmg bukan dia sorang kawan kelantan aku masa tu..tp dia lain skit sbb kuat negeri..

Princess Liyana said...

ALAAHAI..kesian dia..;(

Radius.F said...

aku tak ramai kawan dari kelantan.yg kenal tu ramai la.
bab puak2 tu takde,
tapi 1 je, ada yg mak bapak diorg tak bg kawen dgn org luar kelantan.

Aku... Dia... Kamu.. said...

Dari part 1-part 3 aku kumpulkan komen aku disini.]

1) Budak kelantan mmg hidup berpuak terutama student lelaki. Kat uitm perkara ni mmg ble nmpak ketara sgt. Tp yg pelik dikalangan student perempuan mmg perkara ni x berlaku. Aku respect seorang member aku. Gurl ni mmg budak kelantan tp aku x tau dia org kelantan sebab dah x der loghat. Dan dia ni memang giler scorer fakulti aku.

2) Skrg zaman kerja lak, aku masih lagi x ble terima org kelantan ni masih berpuak. Klu ko x caya ko tgk kat satu2 company tu, klu bos dia kelantan...abis suma staff pun dia angkut yg kelantan...x pun ganu.

3) Akhir sekali, nasihat aku kat student x kira dr negeri manapun. Jgn lah fanatik sgt semgt kenegerian. X bagus. Belajar di universiti bukan sekadar proses pembelajaran ilmiah tetapi juga sebenarnya adalah proses kita mengenal diri, orang lain dan persekitaran kita.

Sekian, terima kasih! Renung2kan dan selamt beramal...heheheee..

sciatic blurr said...

hm bdk klantan dorg ad group sbb cara pcakapn dorg yg org luar xbp phm kot..mcm kt tmpat fie,dak klantan rmai grak scare groupng..anytime,anywhere..lg 1 ble time presntation kne spekng,lec slalu psan jgn spekng klantanes..kurg markah..hm ak pon kdg2 kcian dowh kat dorg..markah ilang kat c2 da..